Voiko yrittäjä pitää lomaa?

Jokainen tarvitsee välillä lomaa. Sen tietää jokainen yrittäjäkin. Kuitenkin usein kuulee pohdittavan, voiko yrittäjä lomailla.

Minun piti tarttua tähän aiheeseen jo ennen kesälomia. Sitten yhtäkkiä kesäkuussa huomasin, että koko muu perhe lomailee, mutta minä teen töitä. Samassa kiireen tunnussa myös blogin päivittäminen jäi.

Tähän oli kaksi syytä. Ensinnäkin halusin jättää kaiken ylimääräisen ja keskittyä vain pakollisiin töihin, jotta voin liikenevän vapaa-ajan viettää perheen kanssa. Toiseksi olin varannut kalenteriin pari viikkoa lomaa (olimme lähdössä reissuun), joten työt oli pakko saada valmiiksi ennen sitä.

Suunnitelmallisuus auttaa

Se miksi ylipäänsä yrittäjän lomasta keskustellaan, johtuu siitä, että kun yrittäjä lomailee, ei rahaakaan tule sisään. Lomaan onkin varauduttava etukäteen.

Paras keino on mielestäni lomarahan säästäminen etukäteen. On huomattavasti mukavampi jäädä lomalle, kun toimeentulo loman ajalta on turvattu. Minä itse kerrytän lomapalkkaa koko vuoden.

Toiseksi paras keino on varata loma ajoissa kalenteriin. Kun vielä ilmoitat asiakkaille hyvissä ajoin, että lomailet tässä kohtaa, voitte yhdessä ajoittaa työt joko ennen tai jälkeen loman.

Jos töitä tästä huolimatta on paljon, keskity tekemään kiireisimmät alta pois ja siirrä vähemmän kiireisiä loman jälkeen. Omissa töissäni on useimmiten tarkka deadline, mutta on myös töitä, joita on mahdollista siirtää. Olen huomannut, että asiakkaalta löytyy usein joustoa, jos olen ajoissa liikkeellä. Töiden aikataulutus kalenteriin helpottaa myös kaikista työtehtävistä selviytymistä.

Ajoita lomasi sesongin mukaan

Yleensä alalla kuin alalla on kiireempiä ja rauhallisempia ajankohtia. Ajoita siis lomasi siihen, kun asiakkaasikin lomailevat. Golfkentällä ei tammikuussa ole asiakkaita, mutta liikunta-alan ammattilaisella on kiire. Kirjanpitäjä paahtaa keväällä ja lepää syksyllä.

Tiedän jo parin vuoden kokemuksella, että heinäkuussa ja joulukuussa on omalla alallani hiljaista. Vietän siis lomani silloin.

Olen myös yrittänyt opetella nauttimaan vapaasta silloin, kun sitä on. Jos joku kuukausi vaikuttaa rauhallisemmalta, yritän silloin keskittyä akkujen lataamisen lisäksi liiketoiminnan kehittämiseen.

Eli yrittäjän pitää lomailla!

Loma kuuluu jokaiselle, eritoten yrittäjälle. Pienellä etukäteissuunnittelulla se onnistuu hienosti. Ajanhallinta tai oikeammin tekemisen ajoittaminen on yrittäjän yksi tärkeimmistä työkaluista ja se pätee moneen. Jos tarvitset vinkkejä siihen, miten löydät markkinointiin aikaa, kurkkaa edellinen kirjoitus.

Mukavaa työntäyteistä syksyä (tai lomaa, jos se on sinulle ajankohtainen)!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s